Hvordan straffer man en, der ikke har meget at miste?

I retten i Aarhus er en hjemløs og alkoholiseret kvinde tiltalt for at have slået en person i offentlig tjeneste. Det bliver to lange timer for anklager, forsvarer og dommer, der virker lettede, da retssagen slutter.

Af Sidse Marie Hansen

”Må jeg godt gå ud og ryge?” Forsvarer drejer hovedet og kigger ned på kvinden med den lilla strikhue, der ser afventende på ham. ”Vi skal have vidneforklaring, så du skal blive her,” svarer han. Anklageren taler i telefon. Hendes stemme er på samme tid febrilsk og bestemt: ”Du skulle have afgivet vidneforklaring kl 09:10 i dag. Kan du komme hurtigst muligt?” Kvinden med strikhuen har foldede hænder, hovedet let på skrå og ser rolig ud. Over hende svæver §119 – vold mod en i offentlig tjeneste. Men hvordan forholder man sig til paragraffer og jurasprog, når man bor på gaden og drikker tolv øl om dagen?

Kvinden med strikhuen

 ”Jeg har ikke gjort noget” begynder hun.

Dommeren skærer hende af. ”Det kommer vi til,” svarer hun, og begynder en over-pædagogisk forklaring om, hvordan forløbet bliver. Kvinden med strikhuen er tiltalt for at have slået en ansat på forsorgshjemmet Østervang i maven d. 21 juni 2019.

I dag er det onsdag d. 24 november 2021.

Men den historie kan hun ikke genkende. Hun kan kun huske at have nusset manden på maven og sagt, at han var blevet tyk. Derudover holder hun fast i, at manden ikke var ansat, men var narkoman, der boede på hjemmet sammen med hende. Anklageren kigger tomt på kvinden med strikhuen, og spørger langsomt og tydeligt:

”Så du har ikke slået nogen?”

”Nej, det er en løgnehistorie. Jeg er en stille og rolig kvinde.”      

Socialrådgiveren

Hovedvidnet er socialrådgiver på Østervang, der er et bosted for hjemløse. Han har glemt, at han skulle vidne og kommer 40 minutter for sent efter anklageren ringer ham op.

Kvinden med strikhuen var meget fuld. Hun skulle bruge nogle penge, som en anden beboer havde lånt. Socialrådgiveren ville ikke lukke hende ind, da det er imod deres regler, at være meget påvirket, når man skal ind på hjemmet. Han prøvede at lukke døren, men kvinden med strikhuen fik sat foden i klemme. Hun blev vred, for hun skulle bruge de penge nu. Så hun slog ham i maven, så hårdt hun kunne. Men kvinden var 52 år og meget spinkel. Socialrådgiveren er robust. Politiet kunne ikke se mærket efter slaget.

”Det havde ikke noget med mig at gøre. Hun ville bare forbi,” forklarer socialrådgiveren.     

Kvinden med strikhuen kan ikke genkende socialrådgiveren. Hun har forvekslet ham med en anden under sin vidneforklaring, og anklager fastholder, at hun må give forklaring på ny.

Dommen

Da dommen skal afsiges er kvinden med strikhuen væk. Hun var gået ned for at ryge, og forsvarer ser næsten lettet ud, da han fortæller, at han ikke kan finde hende. Dommeren fnyser, og afsiger dommen: 40 dages betinget fængsel. Det, med begrundelsen om, at kvinden med strikhuen er i en sårbar situation og ikke er straffet før. Sådan dømmer retten i Aarhus altså én ud af mange, der ikke har meget at miste – 40 dage og et tilbud om hjælp til kvindens alkoholmisbrug.    

Opsummerende kommer hovedvidnet for sent. Kvinden med strikhuen forsvinder. Alle virker lettede, da retssagen er ovre.

Uden for retten er luften isnende. Kvinden med strikhuen sidder på en forhøjning til venstre for trappen op mod indgangen. Hun har en Carlsberg juleøl ved sin side. Den, der indeholder 5,6% alkohol og som koster 25 kroner for seks stk. i Rema 1000, der ligger lidt længere oppe ad vejen. Hun tørrer sine øjne i et papirlommetørklæde, og kigger op på mig.

”Tror du, jeg skal i fængsel?” spørger hun.   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *