Gellerup får en ny skole, men får den blandede børn?

Gellerup skal have en ny skole. Det har Aarhus Byråd netop vedtaget som et led i planen om at gøre Gellerup til en bydel med en alsidig beboersammensætning. Men forskning tyder på, at man ikke kan sikre en blandet elevflok, selvom børnene til daglig er naboer.

Af Sidse Marie Hansen

”Det har en positiv effekt, hvis mine piger i daginstitution mødte Yasmin der var flygtet fra Syrien for to måneder siden. Det sætter et sundt perspektiv på livet at møde mennesker der er forskellige fra en selv.”

Sådan siger Mette Bjerre, der sidder i Aarhus byråd for SF, og som onsdag d. 23 marts var med til at stemme aftalen om `Et attraktivt skoletilbud i Gellerup, Toveshøj og Bispehaven´ igennem. Det betyder, at der i skoleåret 2025/2026 står en ny skole klar med plads til omkring 300 elever i Gellerup.

Samtidig med opbygningen af skolen skal nedrivningerne af boligblokke i Gellerup færdiggøres, og områdets beboersammensætning skal, ifølge byrådet, forhåbentligt været ændret markant. Byrådet vedtog nemlig i 2018, at Aarhus Kommune ikke skulle have nogle udsatte boligområder, hvilket betød store forandringer i Gellerup og omegn, hvor almene lejligheder bliver revet ned og erstattet med andre typer boliger.

”Vi bygger blandet i Gellerup. Og man må sige, at det ligger jo rimelig attraktivt – der er tæt ind til byen, så der burde være mulighed for at lave et område, som forskellige mennesker har lyst til at flytte til,” siger Mette Bjerre.

Antropologen Jonas Strandholdt Bach har forsket i Gellerup i fire år, og mener, at der er mange andre mekanismer der bidrager til opdeling i byer, end borgernes adresse. Selvom udsatte familier deler opgang med ressourcestærke familier betyder det ikke nødvendigvis, at de går på de samme skoler, caféer eller køber ind i de samme supermarkeder.

”Nu skal man heller ikke glemme, at der er en skole der blev revet ned i Gellerup, og at der stadig er en skole i den anden ende ved Toveshøj. Men de skoler har været ramt i mange år af, at forældre har valgt dem fra og flyttet deres børn til andre skoler,” siger Jonas Strandholdt Bach.

I byrådet ser man den nye skole som en mulighed for at tiltrække nye børnefamilier til området og sørge for, at børn i Gellerup får mulighed for at klare sig ligeså godt, som andre børn i kommunen.

”Dem jeg kender, som kommer fra den øvre middelklasse, vælger hus efter, om der er en god skole. Så det, at der er en god skole, er jeg sikker på kommer til at tiltrække,” siger Mette Bjerre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *